FortiAP

Fortinet Access Points and wireless solutions

Wireless – FortiAP

FortiAP – Fortinet bežične pristupne točke – wireless access points

Pomoću FortiAP uređaja na jednostavan se način može omogućiti bežični pristup korisnicima. Svaki FortiGate uređaj je bežični kontroler za FortiAP uređaje i koji na taj način omogućuje primjenu istih sigurnosnih postavki i na žične i bežične korisnike. Najmanji FortiGate 40F uređaj donosi upravljivost do 8 FortiAP uređaja u tunel načinu rada, a najveći uređaji omogućuju i do 4096 FortiAP-ova. Osim upravljivosti preko FortiGate uređaja moguća je i cloud-based kontrola FortiAP uređaja i to bez dodatne licence.

Integrirani pristup

Korištenjem FortiGate uređaja i njegove mogućnosti upravljanja FortiAP uređajima na jednostavan način je moguća primjena svih sigurnosnih profila na bežične korisnike. FortiAP uređaji moraju imati L2 ili L3 vidljivost do sučelja na FortiGate uređaju koji ima uključenu detekciju CAPWAP prometa. To je Fortinetov protokol koji omogućuje upravljanje FortiAP uređajima. FortiAP se preko serijskog broja registrira na FortiGate uređaju i nakon toga je cijelo podešavanje moguće preko FortiGate konzole. Definiranje do 16 SSID-a, security-a, raspona adresa koje će klijenti dobiti, definiranja tuneliranja prometa ili bridge konekcije. FortiGate konzole omogućuju i detekciju i nadzor i FortiAP-ova ali i svih klijenata koji su spojeni ili su se pokušali spojiti,… Tuneliranje prometa omogućuje i management i control i data plane da se usmjeri na FortiGate uređaj. SSID postaje virtualno sučelje kao i bilo koji drugi definirani VLAN. Bridge konekcija omogućava samo korištenje control i management prometa a data promet izlazi preko zadane rute na lokaciji gdje se nalazi FortiAP.

 

Cloud Wi-Fi

Fortinet Cloud Wi-Fi omogućuje cloud upravljanje FortiAP uređajima bez potrebe za dodatnom licencom.  Svaki FortiAP ili FortiAP U serija se može sa serijskim brojem spojiti na FortiLAN cloud i nakon toga se cijelo upravljanje definira za te FortiAP-ove.  FortiAP UTP serija (FortiAP-U)  serija dodatno pruža i mogućnosti konfiguriranja sigurnosnih postavki na Cloud upravljivim uređajima, kao što su kontrola aplikacija, web filtriranje, IPS, identifikacija spojenih uređaja i antivirus. Pojedini FortiAP-U modeli s dodatnom cloud licencom dobivaju te mogućnosti.

 

Infrastrukturni pristup

Fortinet je akvizicijom Meru networks kompanije 2015. godine krenuo i u smjeru Enterprise wireless pristupa. Ova rješenja se temelje na FortiWLC kontrolerima i dodatnim uređajima za Enterprise bežični pristup. S pojavom novijih standarda, kao što su Wi-Fi 6, infrastrukturni pristup je moguć i integracijom FortiAP-ova s FortiGate uređajima.

FortiAP modeli

FortiAP – upravljivost preko FortiGate uređaja ili preko FortiLAN Cloud rješenja

FortiAP UTP – upravljivost preko FortiGate uređaja ili preko FortiLAN Cloud rješenja ili preko FortiWLC uređaja. Mogućnost definiranja sigurnosnih mogućnosti na FortiAP uređajima:

  • Web filtering
  • IPS
  • Anti Botnet
  • App Control
  • Anti Virus
  • Device Identification

Fortinet ima veliki raspon FortiAP uređaja. Wi-Fi 6, tri radia, ugrađene ili vanjske antene, indoor ili outdoor modeli. Više informacija o svim uređajima je dostupno na stranicama proizvođača.

Kontaktiraje NetSafe kako bi Vam predložili optimalno wireless rješenje.