Ransomware

Ransomware

Što je Ransomware?

Ransomware je naziv za skup zlonamjernih programa koji napadaču omogućuje pristup mreži organizacije, najčešće koristeći zlonamjerne e-mailove, nakon kojih se traži otkupnina u zamjenu za podatke napadnute organizacije. Velike kompanije imaju mogućnost plaćanja otkupnine, ali za manje i srednje organizacije, potencijalni ransomware napad može završiti katastrofalno. Za mnoge od njih, gubitak ključnih podataka i informacija može dovesti do financijskih gubitaka koji uvelike sežu mimo same otkupnine.

 

Napadači ciljaju SMB tvrtke koristeći Ransomware napade

Ransomware predstavlja opasnost za sve organizacije, ali male i srednje kompanije (SMB – small and medium-sized businesses) su posebno podložne ovoj vrsti napada. Čak 71 posto ransomware napada je usmjereno prema manjim i srednjim tvrtkama. Zbog toga privremena i djelomična security rješenja nisu dovoljna kako bi obranili sustave od sofisticiranih prijetnji. Dodatno, SMB tvrtke nemaju niti internih resursa, znanja ili financijskih mogućnosti da pouzdano zaustave napade i posljedice uspješnog napada. Za borbu protiv ransomware-a, organizacijama je potrebno sveobuhvatno rješenje koje je jednostavno za uporabu i cjenovno prihvatljivo, kako bi njihovi podaci i korisnici bili sigurni.

 

Sigurnosne rupe prijete malim kompanijama

Velika potreba za bržim i učinkovitim radom svih organizacija, dovela je do prihvaćanja novih tehnologija, kao npr. Software-as-a-Service (SaaS), cloud rješenja i drugih alata koji omogućavaju fleksibilnost u korištenju kako bi pomogli organizacijama i povećali korisničko iskustvo. Nažalost, ove inovacije također stvaraju nove sigurnosne ranjivosti. Administratori ponekad nisu upoznati s novim sustavima, te njihovim načinom rada s podacima i korisničkim pristupom. To olakšava i najjednostavnijim opasnostima da prođu sigurnosne prepreke ako one međusobno ne komuniciraju na ispravan način.

Za mnoge organizacije sigurnost mreže ostvaruje se kroz velik broj različitih rješenja. Svaki produkt ima svoje verzije i pravila koja nisu nužno usklađena s ostatkom mreže. Upravo ta neusklađenost napadačima otvara prostor za napad.

Kako izgleda Ransomware napad?

Korak 1.

Email – Korisnik dobiva zloćudan mail koji izgleda legitimno – malware se dostavlja kroz link ili skidanje privitka.

Korak 2.

Napad  – Napad kreće u trenutku kada korisnik klikne na privitak ili URL. Bez efektivnog sigurnosnog ili endpoint rješenja organizacija ne može napraviti puno kako bi zaustavila napad.

Korak 3.

Pregled mreže – Kad je malware pušten u mrežu, on pretražuje ključne informacije i mape te najčešće onesposobljava backup i recovery mehanizme.

Korak 4.

Enkripcija – unutar mreže malware uspostavlja vezu prema napadaču i započinje enkripciju podataka

Korak 5.

Kretanje – Bez segmentacije mreže, malware ima jednostavan način za širenjem te nastavlja potragu za drugim mrežama i podacima.

94% cyber napada koriste email za početak svog napada.

 

Male i srednje organizacije traže novi način za borbu protiv ransomwarea

Male i srednje kompanije moraju biti unaprijed spremne za obranu od potencijalnih napada – prevencija je najbolji oblik obrane u ovim situacijama. Iz tog razloga sigurnosno rješenje mora biti:

  1. Efektivno i opsežno – potrebna je potpuna pokrivenost svih dijelova sustava. Ransomware traži i najmanju rupu u obrani kako bi započeo svoj napad.
  2. Cjenovno prihvatljivo i lagano za upotrebu – mnoge manje organizacije nemaju znanja za obranu od pojedinačnih prijetnji. Zbog tog razloga rješenje mora biti jednostavno i lako dostupno, istovremeno dajući organizaciji potreban nivo zaštite.
  3. Renomirano i dugotrajno – Zbog manjka financijskih mogućnosti male organizacije moraju pametno ulagati i nemaju prostora za grešku. Svako sigurnosno rješenje mora pratiti razvoj mogućih napada i reagirati na njih.

Fortinet pruža sveobuhvatno rješenje u borbi protiv Ransomware napada

Samo mali broj vendora pruža potpuno rješenje koje štiti korisnike protiv svih vrsta napada. Uglavnom se nude specijalizirana rješenja za pojedinačnu funkcionalnost, te je korisniku često potreban velik broj takvih proizvoda koji koriste i razne dodatne alate. Fortinet ima posebno dizajniran pristup sigurnosti cijele mreže, emaila i klijenata koristeći integriran i automatiziran Security Fabric pristup. Fortinet nudi i posebne CTAP programe (Cyber Threat Assessment Programs) kako bi pomogli organizacijama u identifikaciji potencijalnih rizika i osiguravanju zaštite.

 

Fortinet rješenja koja štite Vašu mrežu od Ransomware napada:

  1. FortiMail

FortiMail je rješenje koje donosi jake anti-spam i anti-malware mogućnosti za organizacije koje imaju potrebu zaustaviti neželjene e-mailove i phishing pokušaje.

Tehnologija koja se koristi je dizajnirana za: sprječavanje pojave štetnih podataka i automatsko brisanje štetnog sadržaja koji je umetnut u poruku. FortiMail je dostupan kao fizički uređaj ili SaaS rješenje.

  1. FortiGate

FortiGate je najzastupljeniji Next Generation Firewall na tržištu i osigurava blokiranje prijetnji i štetnog sadržaja na ulazu u mrežu, npr. u slučaju nenamjernog dolaska na malicioznu stranicu koja automatski započinje drive-by download napad. Administratori stječu uvid u način na koji aplikacije komuniciraju s korisnicima i uređajima, te imaju mogućnost upravljanja tim aktivnostima radi bolje zaštite poslovanja. Tvrtke vrlo lako mogu proširiti ovu zaštitu na bežične (FortiAP) i žične (FortiSwitch) uređaje kako bi ojačale svoju infrastrukturu.

  1. FortiClient i FortiEDR

FortiClient pojačava sigurnost krajnjih korisnika koristeći integriranu vidljivost, kontrolu i proaktivnu zaštitu. Osiguravajući mogućnost otkrivanja, praćenja i djelovanja protiv sigurnosnih rizika, inženjeri mogu smanjiti izloženost sustava i proaktivno reagirati na uspješne napade. FortiEDR (endpoint detection and response) pruža dodatnu zaštitu kroz detekciju i uklanjanje potencijalnih prijetnji u stvarnom vremenu, te automatizaciju odgovora s posebno prilagođenim skriptama.

  1. FortiSandbox

FortiSandbox je centralna točka za slanje nepoznatih i potencijalno malicioznih datoteka za sve gore navedene proizvode. Napredna analiza odlučuje o razini prijetnje i tu informaciju šalje kroz cijeli Fortinet Security Fabric. Fortinet korisnici diljem svijeta sudjeluju u prikupljanju informacija o prijetnjama, koje se zatim dijele i na taj način osiguravaju zaštitu od novih prijetnja cijeloj Fortinet zajednici.

 

Kontaktirajte nas kako bismo za Vas pripremili ponudu koja najbolje odgovara Vašim potrebama.

prodaja@netsafe.hr

+385 91 4621 811

Kontaktirajte nasFortinetIXIAA10BarracudaBackBoxLiveAction